Achter de schermen

Het verkeerde lichaam

Jamie is altijd heel goed in het out of the blue dingen tegen mij zeggen waarvoor ik zo enorm moet schakelen dat ik altijd even met mijn mond vol tanden sta. Ik weet niet eens meer wat wij vorige week aan het doen waren, maar het liep al tegen bedtijd en Jamie zei, out of the blue dus en ietwat opgetogen, ‘ik ben in een verkeerd lichaam geboren’. Daarna was hij stil, wachtend op mijn reactie. Tja, daar stond ik weer eens wat te hakkelen en te uhm-en, omdat ik even een paar seconden na moest denken over wat hij zojuist had gezegd. Ik vroeg hem waarom hij dat dacht, waarop hij antwoordde dat een kindje uit zijn klas dat tegen hem had gezegd. ‘Oké’, begon ik heel voorzichtig, ‘heeft ‘ie er nog meer over gezegd?’. ‘Nee, alleen dat’, zei hij. Kom op Eef, schakelen, schakelen, schakelen je kan dit, dacht ik bij mijzelf. ‘Oké’, begon ik nog iets voorzichtiger, ‘wat vindt je daar zelf van?’ Ik had geschakeld. ‘Ja weet ik veel’. Daarmee was het gesprek ten einde en ging hij over naar de orde van de dag, mij achterlatend met heel veel vraagtekens terwijl ik net in de juiste versnelling zat.

Van die gesprekjes

Dit zijn van die gesprekjes waarbij ik altijd even de tijd moet nemen om het te verwerken. Van die gesprekjes waarbij ik even met een vriendin moet sparren over wat er nu eigenlijk is gebeurd en gezegd. Dit zijn van die gesprekjes waarbij ik zelf altijd weer even moet schakelen naar een heel nieuw level, omdat het deelonderwerpen zijn die bij ons thuis écht niet aan bod komen. Van die gesprekjes waarin ik voor mijzelf een mening wil vormen en uit wil zoeken waar ik sta. Dit zijn van die gesprekjes waarbij ik er altijd even over na moet denken hoe ik er mee om wil gaan en wat ik naar Jamie wil uiten. Want geheid dat dit nog een keer terug gaat komen, zo out of the blue.

Dus na dit gesprekje met Jamie begon mijn hele eigen denkproces en het eerste wat ik dacht was ‘ja verdomme, waarom zeggen ouders dit tegen hun kinderen?’. Ik was stiekem een beetje verbolgen over de manier waarop sommige ouders hun kinderen blijkbaar voorlichten over Jamie zijn cross-seksegedrag. Maar toen ik een vriendin van mij vertelde wat er was gezegd zei zij als eerste ‘ah, dat is toch eigenlijk wel heel erg tof! Ze accepteren Jamie wel voor wie hij is’. Tja, goed punt ook wel weer. Dus ik spijkerde nog wat aan mijn kijk op de situatie en probeerde het ook te bekijken vanuit het oogpunt die mijn vriendin mij zojuist had aangereikt. Maar hoe hard ik ook mijn best deed, ik kwam niet verder dan ‘ja, waarom zeggen ouders dat tegen hun kinderen?’. De toffe en zeer positieve kijk van mijn vriendin had er voor gezorgd dat ik de ‘verdomme’ niet meer nodig had, dat ik mij er niet verbolgen over voelde omdat ik de andere kant ook wel kon begrijpen. Maar ik ben er nog steeds geen voorstander van dat ouders hun kinderen op deze manier voorlichten over Jamie.

Zaadjes planten

Het is namelijk de waarheid niet dat het al vast staat dat Jamie in een verkeerd lichaam is geboren. Puur en alleen al om het feit dat het op zijn 6-jarige leeftijd nog helemaal niet vast te stellen valt. Hij is simpelweg aan het experimenteren. Hij houdt zich er helemaal niet mee bezig of hij in een verkeerd lichaam is geboren, ik houd mij daar ook niet mee bezig. Het is bij ons niet het gespreksonderwerp tijdens het avondeten en dat heeft een reden.

Met alles wat er tegen Jamie gezegd wordt, alles wat er aan hem gevraagd wordt over zijn voorkomen worden er zaadjes geplant bij hem. Dat is voor hem nog meer om over na te denken, nog meer mogelijkheden waarin hij op zoek zal gaan in hoe hij zich verhoudt tot beide sekses. En op zich is dat niet zo’n probleem, want hij zal er uiteindelijk toch wel over na gaan denken ook als er niets over gezegd wordt. Maar het moeilijke aan het planten van zaadjes bij hem vind ik dat hij daarmee niet meer goed zijn eigen tempo kan volgen. Dat hij al na gaat denken over dingen waar hij nog helemaal niet klaar voor is om mee bezig te zijn. En hij is nog maar 6! Hij is nog zo jong om zich met dit soort deelonderwerpen bezig te houden.

Iedere ouder wil zijn of haar kind zo zorgeloos mogelijk opvoeden, dat zijn kind zich lekker kan voelen, zich niet bezig hoeft te houden met moeilijke dingen in het leven en veilig op kan groeien. Ook ik wil dat voor Jamie, ik wil dat hij later terugkijkt op zijn jeugd en vindt dat hij een fijne jeugd heeft gehad. Soms is dat bij hem net wat moeilijker te realiseren omdat hij een gevoelig jongetje is met liefde voor meidenspullen. Het planten van extra zaadjes bij hem wil ik dan ook zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dat is één van de redenen dat genderpraat bij ons niet het hoofdonderwerp aan de eettafel of überhaupt in het dagelijks leven is. Het is wat het is en daar doen wij het mee, daar hebben we geen hokje voor nodig.

Voorlichten

Vind je het lastig om je eigen kinderen goed uit te leggen wie Jamie nu eigenlijk is? Daar kan ik volledig in komen. Ik zou ook niet weten hoe ik het Jamie zelf uit had moeten leggen als het jouw kind was, daar zou ik dan gewoonweg niet voldoende over weten om het uit te kunnen leggen. Daarnaast is het denk ik ook niet altijd makkelijk uit te leggen, omdat het soms nog zo ver weg staat van wat ‘normaal’ is in de maatschappij. Ik snap daarom echt ook wel dat mensen dingen zeggen die ze als eerste kunnen bedenken om het aan hun kinderen uit te leggen. Dat ze de ‘hype’ volgen van transgenders en verkeerde lichamen waar nu in de media zo enorm veel aandacht voor is. Maar de uitleg die gegeven wordt aan de kinderen die met Jamie omgaan kan ook directe invloed op hem hebben, kan zaadjes bij hem planten die nog helemaal niet geplant hadden hoeven worden. Het is dus niet alleen voor je eigen kind belangrijk om hem of haar accuraat voor te lichten, het kan ook heel belangrijk zijn voor mijne.


‘Jamie houdt gewoon van meisjeskleren en dat is echt helemaal oké’

zei een jongetje laatst tegen een ander jongetje op de BSO toen hij het opnam voor Jamie. Ik kan mij geen betere en meer simpele uitleg bedenken dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: