Achter de schermen

Hij is een meisje

‘Ik zou wel een meisje willen zijn’, zegt Jamie ineens vanuit het niets.
Het is in al die jaren pas twee keer geweest dat Jamie dit tegen mij gezegd heeft. De eerste keer dat hij dit zei was vrij snel na de zomervakantie, hij ging pas net weer naar school en droeg nu regelmatig een jurk overdag. Hij vertelde dat het een geheimpje was tussen hem en een meisje van de bso. Die eerste keer dat hij dit zei mocht ik er geen vragen over stellen, werd hij een beetje bozig op mij. Dus ik liet hem vooral vertellen. Ik liet het er zijn, maar ook weer niet al te veel op de voorgrond.

Twijfelende gevoelens
De tweede keer dat hij dezelfde woorden naar mij uitsprak, een aantal maanden later, zat hij met een glunderend gezicht op mijn bed. Hij had zich zojuist aangekleed en had gekozen voor een jurk, een legging en een vestje. Hij straalde om hoe hij er die dag uit zag. Terwijl ik mij nog stond aan te kleden dropte hij gewoon uit het niets, heel random, bijna tussen neus en lippen door, dat hij wel een meisje zou willen zijn. Mijn brein was nog niet echt opgestart deze morgen maar begon direct overuren te draaien. Ineens wist ik niet meer hoe ik hier mee om moest gaan. Daar waar ik het de eerste keer een beetje op zijn beloop had gelaten had ik nu het gevoel dat ik hier iets mee moest doen. Maar ik wist eigenlijk niet wat. Moest ik er nu in meegaan of was het beter om het een beetje onder tafel te schuiven? Ik had werkelijk geen idee, zoals ik de laatste tijd steeds vaker geen idee had hoe ik op dingen moest reageren en met dingen om moest gaan.

Maatschappelijke vorming
Wat het verschil was geweest met een aantal maanden eerder, toen ik het allemaal gewoon op zijn beloop had kunnen laten? Wederom het beeld van de maatschappij wat bij mij binnen was gedrongen en mij aan het twijfelen bracht. Tot het moment dat Jamie jurken begon te dragen had hij altijd alleen maar accessoires en nagellak gedragen. Het werd schattig gevonden en niemand had er echt heel erg van op gekeken, het was wie hij was en dat werd volledig geaccepteerd. Maar Jamie wilde meer en begon ook jurken te dragen als gewone alledaagse kleding. Voor mij was en is Jamie nog steeds wie hij is, maar voor sommige mensen om ons heen maakt het een wereld van verschil dat hij nu in het dagelijks leven jurken draagt.
Ik heb gemerkt in de afgelopen tijd dat die mensen om ons heen willen weten waar zij aan toe zijn. Zij willen weten of Jamie al dan niet een meisje wil worden en zij verwachten een simpele ‘ja’ of ‘nee’, maar zo simpel is het antwoord niet. Sterker nog, voor de mensen die willen weten waar ze aan toe zijn met Jamie is het een volledig onbevredigend antwoord.

Hypermoderne termen
Om jullie wat meer informatie te kunnen geven over het antwoord op de vraag ‘wil Jamie een meisje worden?’ heb ik mij wat ingelezen in het onderwerp. Ik ben hier geen voorstander van, omdat ik zelf niet al te veel beïnvloed wil worden door dat wat anderen schrijven. Ik vind het voor mijzelf namelijk heel erg belangrijk om Jamie te blijven zien voor wie hij is en ik wil hem dan ook niet in een hokje stoppen. Maar speciaal voor de verwarde mensen om ons heen, of eigenlijk daarbuiten, zal ik Jamie vandaag wel in een hokje stoppen. Gendernonconformiteit, gendervariant, genderverwarring, cross-seksegedrag. Dat zijn allemaal termen die je aan Jamie zijn uiterlijk kan hangen. Wat zoveel zegt als dat Jamie zich niet gedraagt in zijn uiterlijk, en misschien zelfs zijn innerlijke beleving, zoals er standaard verwacht wordt van een jongetje van zijn leeftijd of zelfs een jongetje in het algemeen. Hij heeft voorkeuren die volgens onze normen bij de andere sekse horen. Dit cross-seksegedrag van Jamie zegt eigenlijk niet veel meer dan dat hij zoekende is naar de invulling van de sekses zoals ze zijn gedefinieerd door de maatschappij en hoe hij zichzelf verhoudt tot deze definities. Het is werkelijk waar niet meer en niet minder dan dit! Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Jamie is gewoon een nieuwsgierig ventje die aan het experimenteren is.
Dit experimenteren kan uiteindelijk twee kanten op gaan. Óf hij gaat zich steeds comfortabeler voelen in de jurken en alle andere meisjes-gedefinieerde uiterlijkheden en gedragingen en besluit op latere leeftijd dat hij zich er gelukkiger bij voelt om een meisje te zijn. Óf hij is het experimenteren op den duur beu, weet wat het is om een meisje te kunnen zijn en trekt de conclusie dat hij een jongen is en dat hij daar content mee is. De kans dat dit laatste gebeurt is overigens vele malen groter dan de kans dat het eerste gebeurt.

Leven en laten leven
Er is nu dus nog geen simpel antwoord op de vraag of Jamie een meisje wil zijn. Sterker nog, we kunnen er nog heel lang op wachten met z’n allen tot dit antwoord gaat komen, want het kan nog wel eens tot zijn pubertijd gaan duren voordat hij er over uit is wat hij wil, voor hij er over uit is wie hij is. En ik heb die tijd en zou het fijn vinden als anderen hem ook die tijd geven. Laten we onze eigen ongemakkelijkheden en onze drang tot moeten weten aan de kant zetten en zien wat er nu is. Jamie is nu namelijk een nieuwsgierig kind die de mogelijkheden in het leven aan het uitproberen is, die doet waar hij zin in heeft en waar hij zich nu goed bij voelt. Laten we dat juist toejuichen met elkaar, want een kind van 5 die zich niet conformeert aan de verwachting van anderen, van de maatschappij, kan toch eigenlijk alleen maar bestempeld worden als mooi en dapper? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben er stiekem wel een beetje jaloers op dat hij doet wat hij wil en waar hij zich goed bij voelt, ik kan daar echt veel van leren.
Laten we de komende dagen, weken, maanden, jaren gewoon eens aankijken wat Jamie gaat doen en laten we hem in die tussentijd zien voor wie hij op dat moment is. Want uiteindelijk is en blijft hij Jamie, ongeacht welke kleding hij draagt, ongeacht zijn uiteindelijke keuze of hij al dan niet als een meisje door het leven wil gaan. Hij blijft het super sociale, gevoelige, humoristische kind wat hij in de afgelopen jaren altijd al is geweest.
Een kind waar veel mensen van gaan stralen als ze hem zien.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?
Ga dan naar deze website voor meer informatie of
lees de blog Rainbow in my sky over een gezin met een genderkind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: