Gezinsfeestjes

Glitters, glimmers en alle kleuren van de regenboog

Ik ben geen meisje-meisje, nooit geweest ook trouwens. Van toen ik klein was herinner ik mij dat ik graag in bomen klom, dat ik het super cool vond om op avontuur te gaan in de polder of bij de verlaten houtopslag. Ik speelde liever met vriendjes dan met vriendinnetjes, want ik snapte al dat moeilijke gedoe van meisjes allemaal niet zo. Ik was een meisje, maar ik hield mij vooral graag bezig met jongensdingen. Overigens niet iets waar de mensheid heel erg van op keek. Ik kwam met gemak weg met mijn spijkerbroek, makkelijke trui en gympen. Ik geloof niet dat mijn moeder hier ooit vragen over heeft gekregen of dat het idee bestond dat ik op vrouwen zou vallen.

Meisje-meisjes dingen
Na mijn kindertijd is er eigenlijk niet veel veranderd op dit gebied. Ik ben eigenaar van de broodnodige make-up, maar als je het mij ziet dragen is dat eigenlijk alleen maar omdat ik iets bijzonders te doen heb. Meerdere malen heb ik geprobeerd het in mijn ochtendroutine te krijgen om mijn gezicht te plamuren, maar ik heb er gewoonweg geen interesse voor. Ik laat mijn nagels nergens doen, ik doe ze zelf trouwens ook bijna nooit. Ik kom heel sporadisch bij een schoonheidsspecialiste, nooit bij een pedicure of een zonnestudio. En alleen al van het zinnetje ‘lekker een dagje naar de spa’ word ik intens naar, laat staan dat je mij er zal vinden. Ik word er nog steeds het allergelukkigst van om een spijkerbroek, een makkelijke trui en gympen te dragen. Ik heb mijn kledingstijl wel eens aan willen passen, maar al die tierelantijntjes op al die ‘serieuze’ kleding zijn niet echt voor mij weggelegd. Van alle gekochte bh’s knip ik nog altijd die-hard eerst het afschuwelijk lelijke strikje af wat tussen je tieten in zit. Daarbij kan ik wel huilen van ongemak als ik een hele dag een blouse moet dragen. Of een panty, van die dingen word ik toch wel zo opstandig. Het jeukt aan alle kanten, je zweet peentjes in zo’n ding en het zakt af of het kruipt juist omhoog, het blijft in ieder geval nooit zitten waar het moet zitten.
Zorg ik slecht voor mijzelf vraag je je misschien af? Is het gemakzucht? Absoluut niet. Ik zie er gewoon verzorgd uit en ook ik sta zeker wel voor de spiegel. Het gaat allemaal alleen niet op z’n meisje-meisjes. Dat past niet bij mij, heeft nooit gepast en zal ook nooit passen.
Ondanks mijn jongensachtige trekken is er nooit iemand die aan mij heeft gevraagd of ik op vrouwen val, zijn er nooit mensen geweest die raar naar mij hebben gekeken om mijn kleding en pas ik perfect in één of ander hokje van de maatschappij.

Jongen-meisjes dingen
Vanaf een jaar of twee is mijn zoontje, Jamie, zijn eigen smaak gaan ontwikkelen. Zijn eerste, meest opvallende, eigen smaak was de kleur roze. Alles wat roze was vond hij prachtig, van kleding tot speelgoed tot eten, werkelijk alles. Ik begon hem dingen te geven die hij mooi vond zoals een roze zonnebril, sportschoenen met een beetje roze erin en andere dingen met kleine roze accenten erin. Mensen vonden hem schattig, vonden het super leuk om te zien dat hij zo’n enorm uitgesproken mening hierover had. Ze gaven mij groot gelijk dat ik hem dingen gaf waar roze accenten in zaten, zeiden dat het een fase van hem was. In de drie jaar daarna ontwikkelde zijn eigen smaak meer en meer. Van roze begon hij steeds meer kleuren mooi te vinden, hoe meer kleuren het had hoe beter. Een favoriete kleur had hij niet meer, alle kleuren van de regenboog waren favoriet voor hem. Even later kwamen daar de metallic kleuren bij, zo werd goud een favoriet. En uiteindelijk kwamen de glitters, glimmers en glanzers daar ook nog bij. Kortom alle ingrediënten voor menig meisjesspeelgoed en dat begon ik hem dan ook te geven. Hij had er echt plezier in om met al dat kleurrijke speelgoed te spelen, zich te verkleden als een prinses en op mijn hakken (jawel, ik heb één paar hakken) door het huis te stampen.

Zelfde principes maar toch anders
Daar waar ik van jongensdingen had gehouden in mijn jonge jaren houdt mijn zoontje nu van meisjesdingen. Niet zo gek veel verschil tussen ons op dat gebied, we hielden en houden allebei van dingen die bestempeld zijn voor de andere sekse. En toch zit daar ook weer een heel groot verschil in tussen ons. Ik of mijn moeder hebben mij nooit hoeven verdedigen over mijn hang naar jongensdingen, want zo gek is het allemaal niet als een meisje fanatiek bomen klimt of in een spijkerbroek loopt. Sterker nog, ze had mij best in jongenskleding kunnen hijsen zonder dat iemand daar echt perse wat van vond. Dit is voor Jamie heel anders en voor mij als moeder ook. Ik zie de blikken die anderen geven als hij een jurk draagt of als we op de meidenafdeling van de H&M kleding uitkiezen voor hem. Ik zie het wijzen en het geroezemoes wat daar op volgt. Ik zie soms zelfs de afgunst in de ogen van een ander. Jamie ziet dat gelukkig niet zo, maar hij krijgt zijn eigen portie doordat hij soms uitgelachen wordt door andere kinderen, of dat kinderen tegen hem zeggen niet meer met hem te willen spelen als hij zijn haar laat groeien of een jurk draagt. Echt, je moederhart breekt als je zulke dingen te horen krijgt van je kind. Ik zou hem zo graag in een cocon willen stoppen om hem te beschermen voor die buitenwereld die het hem soms zo lastig kan maken om zijn persoonlijke keuzes voor wat hij mooi vindt.

Mooie mensen
De mensen die dicht om ons heen staan kennen Jamie inmiddels niet anders dan dat hij zo heerlijk zichzelf is en kiest wat hij mooi vindt. Zij geven hem complimenten, kijken er niet van op hoe hij zich kleedt en leren hun kinderen dat het perfectly prima kan dat een jongen jurken draagt. Zij zien niemand anders dan de Jamie die zij altijd hebben gezien, zij zien niemand anders in Jamie in jurk dan in Jamie in spijkerbroek en trui. En ik houd enorm veel van ze dat ze op deze manier met Jamie omgaan, dat ook zij hem laten zien dat hij mag zijn wie hij is. Dat maakt mijn taak om hem dat mee te geven soms een stukje makkelijker. Maar buiten de mensen die dicht bij ons staan zijn er ook de onbekende mensen die er fantastisch op reageren. De moeder van een klasgenootje die hem altijd complimentjes geeft over hoe hij er uit ziet, de jongen van Juice Junkies die hem extra fruit geeft omdat hij er zo mooi uit ziet in zijn jurk, de vreemde op straat die glimlacht bij Jamie’s verschijning, de moeder in de stad die tegen haar kind zegt dat het prima kan dat een jongen een jurk draagt. Stuk voor stuk mooie mensen die mijn kind helpen om zichzelf te blijven, zodat ook hij zich kan ontwikkelen tot een nog mooier mensje dan hij al is.

Vraagtekens
Voor de mensen die het toch moeilijk vinden om met Jamie of jongetjes zoals hem om te gaan, ik begrijp dat echt wel. Het ligt misschien mijlenver buiten je comfortzone om hier je draai in te kunnen vinden. Of misschien heb je hier wel een hele duidelijke mening over die je niet aan de kant wilt zetten, wellicht ben je zelfs bang dat jouw zoontje net zoals de mijne wordt als ze met elkaar omgaan. Of weet je niet hoe je het aan je eigen kind uit moet leggen dat een jongen jurken draagt. Anderzijds kan het natuurlijk ook zijn dat je er heel veel vragen over hebt maar ze niet durft te stellen als je ons ziet. Ook dat begrijp ik wel, want hoe snijdt je zo’n onderwerp in vredesnaam aan? Dat is met vriendinnen al lastig, laat staan als je het met een redelijk onbekend iemand wilt bespreken.
Maar geloof mij, we willen juist graag dat je het met ons bespreekbaar maakt! Vraag ons maar het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten. Jamie vertelt graag over zijn mooie jurken die hij heeft, over de nagellak die hij draagt en de dingen die hij mooi vindt. Ik laat je graag mijn kant van het verhaal zien die achter deze jurken, glitters en glimmers zit. Want echt, ik was ook niet van de één op andere dag zo open-minded hierin als ik nu ben, sommige aspecten hierin heb ik ook lastig gevonden en vind ik nog steeds wel eens lastig.
Het vragen om opheldering helpt zowel jou als onszelf ook weer een stukje verder. Maar bovenal, je krijgt de glimmende ogen van Jamie te zien als hij er over praat of als hij een compliment krijgt. Die blik is goud waard!

Goud met glitters en glimmers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: